Wie is de Mol??

Februari 2022 Jeanette de Korte 

Wie is de Mol? Wie volgt het niet? En als je het zelf niet volgt word je ongevraagd bijgepraat bij het koffieautomaat of op het schoolplein. De spanning neemt toe naarmate het aantal afleveringen stijgt en het aantal deelnemers daalt. ‘Wie heeft zo knap én ongezien kunnen ‘mollen’?’ is dé vraag die velen bezig houdt.

Hier moest ik aan denken toen ik onlangs tijdens een gesprek met een stel het meisje tegen de jongen hoorde zeggen: ‘Als ik met jou een spelletje speel en ik zie hoe vals jij kunt spelen, dan denk ik stiekem… zou jij dat in het echt ook kunnen doen… zo vals spelen?!’ ’Natuurlijk niet’ reageerde hij en keek haar compleet verbijsterd aan: ‘dit is toch een spelletje!’

‘Als ik met jou een spelletje speel en ik zie hoe vals jij kunt spelen, dan denk ik stiekem… zou jij dat in het echt ook kunnen doen..?

Blijkbaar zijn er momenten in je relatie waarop je twijfelt aan de goede intenties van de ander. Hierdoor kan er zomaar een klein beetje wantrouwen je hoofd en je hart binnensluipen. Dit gebeurt vaak op onverwachte momenten. Het lijkt dan alsof je de ander op een ‘mol-actie’ betrapt. En zomaar is er wantrouwen geboren. Een ‘molmoment’ zou je kunnen zeggen.

Zo’n molmoment is meestal maar een kleine gebeurtenis, een klein beetje verlies van vertrouwen in jullie relatie – meestal rondom de vraag  ‘Heb je echt in mijn belang gedacht, gesproken, gehandeld?’.

Schrik niet te erg van zo’n molmoment, want elkaar teleurstellen hoort (helaas) bij het leven. We zijn beperkte mensen en niemand is volmaakt. Ook in de liefde niet. Sterker nog, degene die het dichtst bij je staan, kunnen je soms ook het meest pijn doen.

De vraag is dus niet zozeer óf er molmomenten zijn in je relatie, maar wat je er mee doet. Als er namelijk genoeg momenten zijn waarop het vertrouwen weer wordt hersteld en je je veilig voelt bij je lief, gaat er niets mis. Maar ontbreken die momenten dan is er werk aan de winkel.

Een molmoment voor Martijn en Ingeborg:

Ingeborg: Wauw … ik had zo’n mooi uitverkoopje joh! Een schattig jurkje en deze blouse. Allebei voor de helft.
Martijn: Mooi jurkje joh! Goed gevonden. Echt leuk. Hoeveel was je kwijt?
Ingeborg: O, ik geloof 125 euro of zo. Echt weinig!

Martijn wil niet wantrouwend zijn, maar als hij stiekem op zijn RABOapp kijkt ziet hij dat er 238 euro is afgeboekt. Hoe dan?!

Martijn later die dag: ‘Lieverd, was die blouse en dat jurkje echt 238 euro!?’
Ingeborg ontploft: ‘Waarom controleer jij mij steeds!? Het gaat bij jou altijd over geld! Dat vind ik zo vervelend!’

Wantrouwen geboren en de vreugde over de nieuwe aankoop verdwenen.

Tijd voor de test en (hopelijk geen) executie..

 

3 vragen over je partner en jezelf

Herken je molmomenten in je eigen relatie?
Bedenk eens zo’n molmomentje van de afgelopen week.
Wat was het thema? En wat was jouw gedachte over de ander?
En heb je deze gedachte ook uitgesproken?

Tips hoe je hoe je aan de slag kan met ‘molmomenten’ in jullie relatie?

In de volgende nieuwsbrief ga ik hier verder op in.
Probeer tot die tijd de molmomenten in je relatie te herkennen, want de eerste stap in verandering is bewustwording.

Kijk en luister tip

Een prachtige preek van Henri Nouwen over je geliefd weten. En ook dat degene die het dichtst bij je staan je het meest pijn kunnen doen. Kijk hier.