‘We doen het samen, juist nu’

Column – Wilfred Hermans / Cartoon – Ruben Vlot

Er is weer een persconferentie geweest. Bottomline: we blijven met z’n allen in lockdown. Eerst heette het nog ‘intelligente lockdown’, nu Lockdown 2 – blijkbaar een tikje minder intelligent. Bij elke afkondiging van nieuwe maatregelen worden nieuwe termen geïntroduceerd. Twee week geleden waren dit vooral ‘de blokjesverjaardag’ en ‘de hamer’ waarmee we het virus plat zouden kunnen slaan.

Bij de derde lockdown verwacht ik dat ‘Mondkappen nou!’ trending wordt, een door Rutte ingestudeerd grapje om het stugge volk nu eindelijk massaal aan de mondkapjes te krijgen; ook verwacht ik ‘Het Geen-Covid-gebaar’, een handbeweging die je kunt maken nadat je gehoest hebt om je omgeving kenbaar te maken dat je niet besmet bent (maar gewoon een kriebel in je keel hebt, of hooikoorts).

We kunnen er lang en kort over discussiëren (in Nederland zijn we vooral goed in dat eerste), maar we hebben er nu eenmaal mee te dealen. Minder sporten, thuiswerken, geen feestjes, geen etentjes. We moeten er het beste van maken. Dat doen we dus vooral thuis, en wie kom je daar het vaakst tegen? Juist: je geliefde. Daarom hierbij enkele handreikingen om Lockdown 2 samen goed door te komen. Want, zoals die práchtige overheidsslogan het zegt: ‘we doen het samen’.

  • Lockdown? Speel het spel ‘Lock up’! Sluit je partner op totdat één van beide partijen de ander begint te missen, of tot het moment dat het op de verstopplek langer dan twintig minuten stil is.
  • Bioscopen dicht? Start thuis je eigen ‘Covideotheek’! Creëer samen thuis een balie, één van beiden gaat erachter staan en de ander komt een video lenen. Vraag uitgebreid naar waar de film over gaat, en geef daar ook weer uitgebreid antwoord op. En let op: op tijd terugbrengen!
  • Hanteer eens een dag de ‘anderhalvemeterregel’. Beiden neem je plaats aan het uiterste eind van de eettafel, maar samen koken is dus taboe! De regel stopt zodra het bedtijd is – moeten jullie eens opletten hoe gezellig het wordt, daar tussen de lakens.
  • Dinsdag = woordgrapjes-dag! ‘Ha Gerard! Hoest? Trouwens, heb jij de kar-antenne nog gezien?’ ‘Nee, maar ik heb er wel koortsachtig naar gezocht’.
  • Donderdag = mondkapjes-dag! Ook tijdens de maaltijden! Lachen, joh.
  • Zaterdag = ‘We doen het samen’-dag. Maar dan doen we ook echt alles samen. Van scheren tot douchen en van de was ophangen tot videobellen met je collega’s. ‘Wie zit er naast je, Jeanet?’ ‘Sja, dat is m’n man. Waarom? Lang verhaal…’ En oh ja, samen naar het toilet? Ook samen naar het toilet. Want: we doen het samen.