Kou, wind, regen en donker. Maar ook; gezelligheid, warme truien, chocolademelk en stamppot. Er zitten mooie kanten aan najaar en winter maar in deze tijd, waarin je bij elke verkoudheid thuis komt te zitten, kan het lastig zijn samen leuke dingen te blijven doen.  

Toch zijn er in en om huis ook deze koude maanden genoeg dingen te doen. Een beetje inspiratie kan nooit kwaad, daarom hierbij een lijstje met ideeën. Corona-proof uiteraard… zodat ze ook bij maatregelen door kunnen gaan.

1. Ga  wandelen, fietsen of dans door de blaadjes

De ANWB heeft wat tips op een rijtje gezet, zoals de mooiste fietsroutes voor de herfst of 6 mooie herfstwandelingen. Neem wat eten mee voor onderweg, bijvoorbeeld een thermoskan chocolademelk of koffie, trek bergschoenen aan en ga de natuur in. Wil je meer actie? Huur dan allebei een mountainbike en cross door het bos over speciale mountainbikeroutes.

2. Plan een avond vrij en maak een drie-gangen diner

Haal goed vlees bij de slager, of koop een vegetarische variant van ‘de vegetarische slager’, en stap de groenteboer binnen. Kook samen of verras elkaar door beide een aparte gang te maken. Houden jullie niet van koken, maar wel van eten? Haal dan een maaltijd van jullie favoriete restaurant in huis en steun de plaatselijke horeca.

3. Organiseer een spelletjesavond

Er zijn genoeg spelletjes voor twee personen, bijvoorbeeld hier. Zorg dat je een aantal leuke bordspellen in huis hebt en haal hapjes en drankjes als troostvoedsel voor de verliezer. Hou je niet van een competitie? Of kun je stiekem niet goed tegen je verlies? Dan kun je een spel kiezen waarbij je samen tegen het spel speelt, ideeën daarvoor kan je hier vinden.

4. Bezoek een museum online

Net echt, maar dan vanaf jullie bank. Veel musea hebben door het coronavirus (tijdelijk) hun deuren moeten sluiten, maar sommigen zijn daar op een innovatieve manier mee om gegaan. Zo hebben diverse musea in Amsterdam hun kunstwerken ook virtueel toegankelijk gemaakt, check deze website.

5. Plan een praatavond

Weet je nog dat je aan het begin van jullie relatie niet kon stoppen met praten? Schenk iets lekkers in om de keel te smeren en ga van start. Wat houdt jou of de ander bezig? Waar droom je van? Als je het lastig vindt om het gesprek aan te gaan, gebruik dan een vragenlijst van het internet om het gesprek te starten, bijvoorbeeld deze. Praat niet alleen over je relatie met elkaar, maar ook jullie relatie tot anderen en jou/jullie relatie tot God. Delen hoe je in je geloof staat en met welke vragen je rondloopt, is kwetsbaar maar mooi en belangrijk.

6. Fotoshoot

Doe een fotoshoot met z’n tweeën (of met het hele gezin). Houd 1.5 meter afstand van de fotograaf, maar ga dicht tegen elkaar aan staan. Hoe lang is het geleden dat jullie samen foto’s hebben gemaakt? De verkleurde bladeren in de herfst vormen een mooi decor voor een fotoshoot in de natuur.

7. Verf de muren een ander kleurtje

Altijd al een groene wand gewild in de woonkamer of het behang op de slaapkamer zat? Nu we zoveel thuis zijn, is het belangrijk dat je je thuis voelt in je eigen huis. Maak er een leuke dag samen van waarbij je een leuke kleur verf bij de bouwmarkt uitzoekt en de muren (en misschien ook elkaar) onder handen neemt. Plan eventueel meerdere avonden voor dit project, maar houd rekening met gewijzigde openingstijden door… nou ja, dat weten we nu wel.

Rebecca Terlouw