‘Waarom vrouwen vallen op mannen met ballen’

Boekentip door Gerdine Leenman

Originele titel: ‘Give him back is balls – for happy relationships’

Auteur: Brigitte Sumner

Aantal pagina’s: 160

Veelbelovend begin

De inleiding van dit boek vertelt dat dit boek is voor vrouwen die hun relatie willen verbeteren, alleenstaande vrouwen die een goede partnerkeuze willen maken, ouders die jongens tot mannen en meisjes tot vrouwen willen opvoeden en mannen die vrouwen willen begrijpen. Dit boek belooft dus nogal wat. De reden van de auteur om dit boek te schrijven is persoonlijk: In haar huwelijk waren de hartstocht en liefde verdwenen en uit elkaar gaan leek de beste optie. In een proces van 10 jaar heeft ze ontdekt hoe ze hier verandering in kon brengen en dit wil ze ons graag meegeven.

De ballen horen bij de man

De cruciale tip is: Geef de ballen weer aan de man. ‘Vrouwen: Het is tijd om te stoppen met mannelijk te zijn in de relatie: het werkt niet!’ Om dit duidelijk te maken, begint het boek met verhalen over een middeleeuws stel dat elkaar perfect aanvult en niet zonder elkaar kan: De man zorgt voor inkomsten en bepaalt de koers van het gezin, de vrouw zorgt voor de kinderen en het huishouden. Hiertegenover staat een modern gezin. Ze zorgen samen voor de inkomsten en het gezin en het gezin draait prima als een van de twee er niet is. De partners zijn niet meer het tegenovergestelde van elkaar en de hartstocht verdwijnt.

Hoezo, de man die de leiding neemt?

In het boek staan concrete tips hoe je wel meer tegenovergesteld van je man kunt worden. Dit kan door je vrouwelijker te gedragen door bepaalde kleding, woordkeuze, lichaamshouding en activiteiten. Daarnaast zijn er hoofdstukken over hoe je de man de leiding laat nemen in de slaapkamer en hoe de man weer het gezinshoofd kan worden. Dit lijkt helemaal in te gaan tegen hoe wij nu tegen relaties en verhoudingen aankijken. Hoezo, de man die de leiding neemt? Maar, let op, dit boek vraagt vrouwen niet om vooral alleen maar achter het aanrecht te staan, maar sluit eigenlijk aan bij de opdracht uit de Bijbel, dat de man het hoofd van de vrouw is. Niet om de vrouw daarin kleiner te maken, maar om haar (en haar man) meer tot haar recht te laten komen.

Licht verteerbaar

Het hele boek is geschreven met humor en leest lekker weg. Het zet je aan het nadenken over patronen in je eigen relatie. Wijze lessen worden afgewisseld met quiz-jes, praktijkvoorbeelden van stellen en concrete tips. Leuk, maar bij mij bleef het niet al te lang hangen. Ook doordat het soms wel erg zweverig wordt: ‘Vrouwelijke energie symboliseert het Chinese yin’, en alleenstaande vrouwen kunnen ‘een ceremonie organiseren om erbij stil te staan dat je vanaf nu geen ballen meer draagt’. Daarnaast worden de tips over welke gebaren of bewegingen bij mannen of vrouwen horen soms wel erg uitgebreid beschreven (hoofd zwaait bij vrouwen van links naar rechts, het ziet er wat dansend uit).

Zoek je een makkelijk boek dat je aan het denken zet over je relatie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Word je kriegelig van zweverige termen of overdreven beschrijvingen en zoek je meer diepgang? Dan kun je beter nog even verder zoeken.