Tandenpoetsen met links

Door: Hanneke Blijdorp

Deze tijd vraagt iets van onze relaties en huwelijken wat bijna niemand van ons ooit heeft meegemaakt. We worden gedwongen onze vaste patronen en taakverdelingen te veranderen. En niets is zo moeilijk als veranderen. Toch zien we steeds meer creatieve ideeën om ons heen. Alle gezinnen moeten dealen met de gegeven omstandigheden. En waarom het wiel opnieuw uitvinden als er allerlei voorbeelden te vinden zijn? We vroegen enkele stellen binnen Ruimte voor je Relatie hoe zij hun structuren hebben aangepast aan deze tijd.

Giel-Jan (zelfstandig ondernemer) en Coralie (leerkracht basisschool), twee kinderen van 0 en 4 jaar

Doordat deze tijd ook veel vrijheid geeft hebben Giel-Jan en Coralie ervoor gekozen om te experimenteren met verschillende vormen. Dat betekent dat elke week er weer anders uit kan zien. Soms begint Giel-Jan erg vroeg zodat ze als gezin de middag samen hebben. Soms starten ze bewust samen op in de ochtend. Doordat alle afspraken in de avonden wegvallen ontstaat daar ook ruimte om te werken. Dit geeft dan overdag weer tijd om bijvoorbeeld samen een spelletje te doen of in de tuin te werken. Voor het thuiswerk kiezen Giel-Jan en Coralie er soms voor om bij vrienden op zolder te werken, zodat ze even de rust op kunnen zoeken.

Coralie: “We proberen de voordelen te zien van deze tijd. We genieten van ons gezin en de gezellige koffiemomentjes die er ineens zijn overdag

Maaike (thuismama) en Warner (applicatiebeheerder GGD), twee kinderen 7 en 3 jaar

Maaike heeft het thuisonderwijs voor haar rekening genomen. Warner werkt. Maaike probeert de lat qua schoolwerk niet te hoog te leggen, dit werkt meestal averechts. Om het vol te houden plannen ze daarom momenten samen om naar buiten te gaan als gezin. Bovendien heeft Maaike wat kinderruildeals gepland met mensen uit haar omgeving.

Maaike: “Dit helpt mij om de dag vol te houden

Wilfred (freelance journalist) en Rebecca (team coördinator bij stichting Ruimte voor je Relatie), twee kinderen van 3 en 1 jaar

Vanwege de gevoeligheid voor winterdepressie begint Wilfred wat later met werken. Doordeweeks start Rebecca ’s ochtends met de kinderen op zodat hij nog even kan slapen. Ze besteedt dan haar energie aan het huis en de kinderen. In de middag gaat zij aan het werk (2 dagen in de week). Wilfred neemt de zorg voor de kinderen dan over en kookt aan het eind van de middag zodat Rebecca aan kan schuiven als ze klaar is met werken. Ze spreken begin van de week af welke avonden ze samen doorbrengen en welke alleen om zo tijd en ruimte te hebben voor sport en hobby’s.

Rebecca: “Voorheen werkte ik ’s ochtends en kwam ’s middags moe thuis. Het rustig opstarten met de kinderen geeft mij nu een boost die ik ’s middags weer kan gebruiken bij het werken. Blijkbaar sluit deze structuur beter bij mij aan

Frits (boer) en Nancy (werkt in het basisonderwijs) 4 kinderen 8, 6, 5 en 2 jaar, wilden graag reageren maar gaven aan dat ze door de huidige omstandigheden alleen bereikbaar waren van 24.00u tot 7.00u. Dat zei ons genoeg…. 😕

Een paar lessen die ik hieruit trek

–        Stel samen prioriteiten en zorg dat die matchen met waar je je energie in steekt

–        Probeer te ontdekken wat je nodig hebt om tussen de bedrijven door op te laden

–        Blijkbaar verschilt het per persoon op welk moment van de dag je het meest efficiënt werkt. Dit is ook een tijd om dat te ontdekken bij elkaar.

–        Maak gebruik van de flexibiliteit die er gekomen is door het thuiswerken. Thuisonderwijs en thuiswerk kan vaak wanneer en waar je maar wilt.

Dan nog even dit…

Wij zijn in de zomer verhuisd van Limburg naar Barneveld. Er werd een grote aanspraak gedaan op ons vermogen om te veranderen. Iemand zei toen tegen mij: ‘Heb je weleens geprobeerd om met links je tanden te poetsen?’ (ik ben rechts). ‘Moet je eens proberen’ zei ze. Vervolgens kwam ik er achter hoeveel energie dat kost. En dat is dus wat er gebeurd als je vaste gewoontes moet veranderen. Dat kost enorm veel energie. Heb daarom begrip voor de baalmomenten en wees mild naar elkaar. En misschien kun je het eens proberen om met je verkeerde hand je tanden te poetsen. Wie weet helpt dat om begrip te creëren voor jezelf en elkaar.