Boekbespreking “Getrouwd zijn is de hemel niet”

Auteur: Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Uitgeverij: Boekencentrum
Aantal pagina’s: 119
Illustraties: Willeke Brouwer

Luchtig, maar niet oppervlakkig.

Ik had amper een recensie geschreven over een boek met de titel ‘Hemels huwelijk’, toen ik de vraag kreeg om dit boek te lezen: ‘Getrouwd zijn is de hemel niet’. Tegenstrijdig? Leek mij wel. Maar bleek toch niet zo te zijn. Eigenlijk een leuke aanvulling op dat andere boek. Want in dit boek worden juist de conflicten, meningsverschillen en ruzies onder de loep genomen, zonder zwaar of saai te worden. Integendeel, Annemarie van Heijningen heeft met een flinke dosis humor en veel vaart inderdaad ‘een lekker luchtig huwelijksboek’ geschreven.

Zaniklijstje en zegenlijstje

Korte hoofdstukjes wisselen elkaar af met grappige situaties getiteld met ‘een incident met mijn vent’ en pakkende quotes. Geen inhoudsopgave, maar wel een foto met kritische noot aan het begin en einde van het boek. En ook nog een zaniklijstje en zegenlijstje (2 x zo lang)! De auteur van dit boek weet als geen ander te beschrijven hoe vaak je conflicten kunt hebben in je huwelijk, en hoe lastig en moeilijk dat kan zijn, maar ook hoe je het weer kunt goed maken. Dat alles met een flinke dosis humor, wat je regelmatig doet glimlachen of zelfs schaterlachen!

Wat heerlijk als je zo eerlijk durft te zijn over jezelf en je huwelijk!

Kort, pakkend, boeiend, en hilarisch

Door de column-achtige manier van schrijven is dit boekje zeer geschikt om mee te nemen in de trein, of het bushokje, in de wachtkamer van de dokter of tijdens het eten koken (niet aan laten branden!). Je kunt zomaar 1 of 2 stukjes lezen, en het boek weer wegleggen. Dus ook voor de ‘niet-boekenwurm’ onder ons, is dit boekje heel goed te doen. Kort, pakkend, boeiend, en hilarisch. Met af en toe een leuke cartoon van Willeke Brouwer.

Knap dat de schrijfster zo open durft te schrijven over hun botsingen, en hoe zij en haar man daarmee omgingen in verschillende fases van hun huwelijk. Thema’s als eenzaamheid, buitenechtelijke relaties en seks gaat ze niet uit te weg, maar weet ze herkenbaar en realistisch te beschrijven.

Ik vond het boek ook af en toe aangrijpend of ontroerend als ze goudeerlijk beschrijft wat ze voelt of denkt.

‘Liever conflicten in je huwelijk maar wel weten wat er in elkaar omgaat, dan langzamerhand uit elkaar groeien’ is de tendens in dit boek.

De achterdeur naar echtscheiding blijft in dit boekje op slot. Elkaar vergeven en trouw blijven ondanks alles staan hoog in het vaandel. Wat mij betreft is dit boekje zeker het lezen waard!

Miriam Groot