DISC en kernkwaliteit

Wat is DISC en het kernkwadrant?

Bij de relatietrainingen maken we gebruik van het DISC persoonlijkheids profiel en het kenrkwadrant.

Het DISC-partnerprofiel helpt jullie als stel om optimaal op elkaar ingespeeld te raken in je relatie. Dit hulpmiddel geeft je goed zicht op je sterke kanten, maar ook op je beperkingen. Je leert elkaars eigenheid te accepteren en te waarderen. Bovendien helpt het je om kritische situaties en conflicten het hoofd te bieden.

DISC onderscheidt grofweg vier persoonlijkheden:

D recht door zee, direct en doortastend
I veel Ideeen, Inspirerend en Interactief
S goede luisteraars en trouw, stabiel en sociaal
C zorgvuldig en toegewijd: correct en conscientieus

In de relatietraining stel je je eigen profiel samen. Dit helpt je om:

  • in je relatie tot bloei te komen en voor jezelf en de ander tot een zegen te zijn
  • je persoonlijke sterkten en zwakten in kaart te brengen
  • je eigen gedragsstijl en die van de ander goed in beeld te krijgen waardoor je elkaar beter begrijpt en in staat bent op steeds beter op elkaar ingespeeld te raken
  • te ontdekken hoe jij een unieke bijdrage kunt leveren aan jullie relatie

Kernkwadrant en de kernkwaliteiten

Het model van het kernkwadrant is ontwikkeld door Daniƫl Ofman.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon horen. Het zijn de specifieke sterktes die iemand bij uitstek kenmerken.

Echter, de kernkwaliteiten zijn zo dominant worden, dat ze kunnen doorslaan en daardoor juist een valkuil worden. Bijvoorbeeld: Iemand met de kernkwaliteit ‘daadkracht’ kan doorslaan in ‘drammerig’ en de kwaliteit ‘spontaniteit’ kan doorslaan naar ‘inpulsief’. Dat zijn de valkuilen. Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat irritatie oproepen. In dat geval heet dat een allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt echter een kwaliteit in zich, die voor degene die er allergisch voor is een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging.