Ontrouw voorkomen?

Door: Evert van der Woude, relatietherapeut

Ontrouw is iets wat we niet willen en wat absoluut niet in een relatie thuis hoort. Ik denk dat iedereen het hier wel mee eens is. Ontrouw brengt afstand in een relatie, het breekt liefdesbanden en maakt veel kapot. Hoe kan je dit voorkomen? Wat kan je doen als het toch gebeurt in je relatie? Binnen mijn praktijk Waterpascoaching help ik stellen die hiermee te maken hebben.

Liefhebben als werkwoord

We weten allemaal dat liefhebben een werkwoord is. Verliefd dat wordt je, liefhebben doe je. Maar wat houdt dat in? Hoe doe ik dat dan binnen mijn relatie? Ik wil op één item inzoomen waar ik vaak tegen aanloop in mijn praktijk: Het vermogen of onvermogen om dingen met elkaar te delen.

Alles delen?

Alles kunnen delen binnen een relatie is belangrijk. En dat blijkt vaak erg lastig te zijn. Leuke dingen delen gaat vaak wel. Maar is er ook ruimte in je relatie om te benoemen waar je je aan ergert bij de ander? Dingen die je niet leuk vindt aan jezelf of waar je je voor schaamt? Ook als je weet dat het je partner pijn zou kunnen doen?

Voorbeelden

Ik help echtparen waarbij pornoverslaving een probleem is in de relatie. Ik sprak een man die dit vanaf het begin van zijn relatie eerlijk heeft besproken met zijn vrouw. Hij heeft daardoor ook ervaren hoe pijnlijk het is voor haar. De vraag is of hij het durft te delen met zijn vrouw wanneer hij worstelt met zijn verslaving. Kiest hij dan voor openheid of is hij bang voor de pijn die hij veroorzaakt bij zijn vrouw?

Een ander voorbeeld. Het kan zijn dat je zelf een echte prater bent. Het liefst wil je altijd gaan voor een goed gesprek. Wat gebeurt er als je partner dat niet kan of wil? Je behoefte aan een goed gesprek wordt niet bevredigd. Toch wil je je partner er niet toe dwingen met je te praten omdat je merkt dat ze dat lastig vindt. Dus houd je je in. Je wilt de ander niet kwetsen. Maar wat gebeurt er dán als je collega wel die aandacht geeft waar je zo naar verlangt?

Twee voorbeelden en zo zijn er meerdere. Waar het om gaat is dat in een liefdevolle relatie alles bespreekbaar moet zijn. Ontrouw is iets geweest in mijn leven en mijn huwelijk. Ik liet me vaak leiden door de wens mijn partner geen pijn te willen doen. Ik heb moeten leren om mijn zwaktes en mijn minder mooie kanten te delen. Want dingen die niet bespreekbaar zijn geven verwijdering in de relatie. Daardoor kan er ruimte ontstaan voor een ander.

Tips:

  • Bouw aan een relatie waarin ook negatieve kanten en gedachtes over elkaar de ruimte krijgen. Als je daar vroeg in je relatie mee begint is die weg later makkelijker te bewandelen. Binnen een relatie waarin ontrouw speelt moeten veel echtparen dat (opnieuw) leren. Dus alles delen. Ook als het de ander pijn doet. En dan elkaars pijn horen, voelen en toch bij de ander blijven.
  • En de belangrijkste tip: samen bidden. Als alles in het licht is en uit het verborgene kun je er ook samen voor bidden. Hoe vaak deed ik het niet in stilte alleen. Maar wat is het fijn als je het samen met je geliefde bij God mag brengen. Hij is je Vader die het weet. Hij wil luisteren. Hij is degene die alles van je weet én van je houdt.

Wil je meer lezen over ontrouw in de relatie? Bekijk dan ook de volgende artikelen:

 

Ontrouw is iets anders dan verliefd worden op een ander. Daarover delen we binnenkort meer op onze website, via de nieuwsbrief en onze socials. Wil jij hierover (anoniem) je verhaal doen? Neem dan contact op via rebeccahermans@rvjr.nl