‘We werden gelijk in het diepe gegooid’

Tekst: Wilfred Hermans

Omdat Nienke onverwacht zwanger raakte, waren zij en haar man Nico nog tieners toen ze trouwden. Nu zeggen ze: het was te vroeg. Dankzij het Relatieweekend en therapie voeden ze nu als een hecht paar hun vijf kinderen op. “We hadden het gevoel dat we elkaar aan het kwijtraken waren.”

“Tijdens de huwelijksnacht – ik was kotsmisselijk van de zwangerschap – zei ik: ‘Laat me met rust, ik wil naar m’n moeder!’. En de volgende ochtend stónd ik daar. Ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Haha… Sorry, Niek!”

Aan het woord is Nienke (32), getrouwd met Nico (34), eigenaar van een autobedrijf. Ze trouwden in 2008. Het stel leerde elkaar al jong kennen, toen ze 15 en 17 jaar waren, via een vriend van Nico. Al vrij snel werd het serieus, zeker toen Nienke op haar achttiende ongepland zwanger raakte. Nienke: “Ik wilde eigenlijk nog studeren, maar ik was te beroerd van de zwangerschap. Zeker na de bevalling, toen ik in een postnatale depressie terechtkwam.”

Nico: “Het is nogal heftig om zo jong een kind krijgen en te moeten trouwen; daar wil ik iedereen voor waarschuwen. We woonden in een kantoorruimte van mijn baas. We zetten een douchecabine in de hoek en hebben daar anderhalf jaar gewoond. Voor Nienke was dat vreselijk; ze was achttien, woonde in een vreemde stad met een baby op een industrieterrein. Zelf dacht ik ook: zit ik hier te koekeloeren met een baby in een bedrijfspand, wat is dit voor leven? Zo wil je niet je huwelijk starten.”
Nienke: “We misten de tijd om te ontdekken wie we eigenlijk samen waren, want we zijn bijvoorbeeld heel anders opgevoed.”

Langs elkaar heen leven

Omdat Nienke ‘overal dwars doorheen zwanger werd’ – om het in Nico’s woorden te zeggen – kreeg het stel in korte tijd drie kinderen. Een zware tijd, vol drukte en zorgen, zegt Nico nu. “Langzamerhand kregen we het gevoel dat we elkaar aan het kwijtraken waren.”
Nienke: “Romantiek was er niet. We leefden langs elkaar heen, als Nico thuiskwam van z’n werk, werd ik daar niet per se blij van.”

Speelden jullie met de gedachte: we stoppen ermee?
Nico: “Zeker wel.”
Nienke: “Ja. We hadden ook behoorlijke ruzies en gedroegen ons respectloos naar elkaar, vol grof taalgebruik. Er heerste een hatelijke sfeer.”
Nico: “Natuurlijk hield ik van Nienke, maar de stress werd ons vaak te veel. Na een paar therapiesessies raadde iemand ons aan om het Relatieweekend te bezoeken, in 2017.”

Nienke, terugblikkend: “Heerlijk! Eindelijk even geen ‘Mama, mama, mama!’ en samen wat diepere gesprekken voeren. Thuis lukte dat op de één of andere manier niet. Verder herinner ik me dat de organiserende stellen tijdens de gesprekken heel open waren. Dat liet mij zien: iederéén kent strubbelingen, het is niet overal rozengeur en maneschijn.”

“Heerlijk! Eindelijk even geen ‘Mama, mama, mama!’

Nico: “Tijdens dat weekend haalden ze bij ons heel goed naar boven waarom we ooit ook alweer op elkaar verliefd waren geworden.”
Nienke: “We werden opnieuw verliefd, heel gek. Later, na ons vijfde kind, raakten we alsnog in een crisis. Toen hielp het dat we tijdens het Relatieweekend hadden herontdekt wat we zo leuk aan elkaar vonden.”

‘Ik zou het relatieweekend zo wéér doen..’

Wat waardeerden jullie het meest aan het Relatieweekend?
Nico: “Dat je tijdens het diner-voor-twee een brief aan elkaar moest schrijven. Als ik het nú zou moeten schrijven, wordt dat geen mooie brief. Maar tijdens dat weekend is alles intenser en helemaal gemeend.”
Nienke: “Ik zou het relatieweekend zo wéér doen, want voor je het weet, kom je weer in de dagelijkse sleur terecht.”
Nico: “Ja, over vijf jaar, bijvoorbeeld. Je relatie verandert, je komt nieuwe uitdagingen tegen – wij hebben bijvoorbeeld een kind met een beperking – en daar moet je ook weer mee leren omgaan. Het weekend was intensief, maar prima te overzien. Dat werkt voor ons beter dan wekelijkse therapiesessies en langdradige processen.”

Welke lessen nemen jullie mee?
Nico: “Na tien uur ’s avonds geen moeilijke gesprekken!”
Nienke: “Sowieso heb ik geleerd hoe belangrijk het is om met elkaar te blijven praten. Eigenlijk heeft het complete weekend handvatten gegeven om samen dóór te gaan.”

Het volgende Relatieweekend is van 14-16 april 2023. Er zijn nog enkele plaatsen, meld je snel aan.

Gerelateerde berichten

‘Wist ik wel wat ik zei toen ik hem eeuwige trouw beloofde?’

‘Wist ik wel wat ik zei toen ik hem eeuwige trouw beloofde?’

‘Wist ik wel wat ik zei toen ik hem eeuwige trouw beloofde?’ Tekst: Jeanette de Korte en Wilfred Hermans Een tijdje geleden kregen we een bericht van Elsje van Zoest (44). Ze volgt ons online en herkent zich niet helemaal in de geschreven blogs en verhalen waarin het...

Wat zit er onder de motorkap?

Wat zit er onder de motorkap?

Wat zit er onder de motorkap? Juli 2022 Jeanette de Korte  Gedrag We zitten in aan tafel en Hans vraagt mij: ‘Hoe was je dag?’ Ik puzzel deze dag op een lastig vraagstuk op mijn werk en neem hem mee in mijn gedachtespoor. Dat doe ik door gewoon te gaan praten vanuit...

Joshua en Judith: ‘De herkenning was heel chill’

Joshua en Judith: ‘De herkenning was heel chill’

‘Alleen al de herkenning van dingen waar wij tegenaan liepen, was heel chill’ Joshua en Judith gingen in het voorjaar van 2021 mee op een PrePair-weekend. Nu, een jaar later, zijn ze getrouwd en blikken ze terug. “Ik dacht: als zij na zoveel jaar en zoveel gezeik nog...