Lisette van de Heg over haar boek Flirt

Tekst: Hanneke Blijdorp

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn man het boek Flirt. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Toen ik ontdekte dat de schrijfster, Lisette van der Heg, dichtbij woont was de stap klein om haar eens op te zoeken en te vragen naar haar motivatie om dit boek te schrijven.

“Eigenlijk is een relatie gewoon heel kwetsbaar. Zodra je dát beseft is je relatie meteen minder kwetsbaar.”

Welk verlangen was er bij jou om een boek over overspel te schrijven?
Bij het kiezen van een thema word ik gedreven door nieuwsgierigheid naar wat een bepaalde situatie met iemand doet. In eerste instantie heb ik me verdiept in de midlifecrisis. In zo’n crisis kiezen mensen regelmatig voor een minnaar. Dat thema bleef hangen. Ik ontdekte dat overspel overal voorkomt. Iedereen kent verhalen of het nou bij zichzelf is of in de omgeving. Of het nou christelijke mensen zijn of niet. Het leeft gewoon. Dus daar zat een verhaal in.

“Ik ontdekte dat overspel overal voorkomt. Iedereen kent verhalen of het nou bij zichzelf is of in de omgeving. Het leeft gewoon.”

Hoe dacht jij aanvankelijk over overspel?
Voor de research heb ik een oproep gedaan om mensen te spreken die zelf overspel hadden gepleegd. De meesten van hen zeiden: “Het overkwam me gewoon.” Ik heb daar veel moeite mee gehad. Je bent er toch ook zelf bij? Je kiest voor elkaar. Mijn uitgangspunt was dat als je problemen in je relatie hebt, je dat onderkent en er mee aan de slag gaat of stopt. Heel zwart-wit.

“Iemand die verliefd is, wordt geleid door de hormonen die door het lijf gieren, die denkt niet met zijn hoofd op dat moment.”

Maar tijdens mijn research zag ik de pijn en worsteling bij mensen die met overspel te maken hadden. Blijkbaar was het niet zo zwart-wit. Relatietherapeut Cocky Drost heeft mij er toen op gewezen dat overspel geen rationele keuze is. Iemand die verliefd is, wordt geleid door de hormonen die door het lijf gieren, die denkt niet met zijn hoofd op dat moment. Alles bij elkaar had ik genoeg informatie om te accepteren dat overspel je blijkbaar kan overkomen. Maar het ten diepste snappen vind ik nog steeds lastig. Toch probeer ik zo dicht mogelijk bij de hoofdpersoon te komen omdat ik het wel wil snappen, voelen, begrijpen. Want elk verhaal, waar het ook over gaat, is niet zwart-wit. Dat weet ik. Ik vind dat ook mijn plicht om me er zo in te verdiepen.
Kies je er bewust voor dat de vróuw vreemdgaat?
Toen ik begon had ik het plaatje in mijn hoofd dat vooral mannen vreemdgaan. En ik ben niet de enige. Dat is natuurlijk niet zo want je gaat altijd vreemd met een ander. Maar ik vind het interessant dat dat idee leeft bij mij en bij anderen.

“de clichés van mannen die vreemd gaan kennen we allemaal wel”

Juist daarom wilde ik weten hoe een vrouw er toe komt om overspel te plegen. Ook om mezelf het niet te makkelijk te maken. Bovendien vind ik het als vrouw ook niet fijn als er stereotypen als waarheid worden gezien, dus mag de andere kant ook wel eens benoemd worden. En de clichés van mannen die vreemdgaan kennen we allemaal wel dus het is ook interessanter denk ik.

Johan (echtgenoot van Laura, red.) deed het niet zo slecht, toch?

Het is makkelijk om een slecht huwelijk te schetsen. Iedereen vindt het logisch dat iemand dan vreemd gaat. Maar uit mijn onderzoek bleek dat dit juist ook gebeurt bij de mensen waarvan je denkt dat ze een prima huwelijk hebben. Jij kunt het zijn. Jouw gezinnetje waarin je misschien al lekker 12,5 jaar samen bent. Waar het prima is en de kinderen leuk zijn, maar waar het niet meer zo spannend is. Waar een bepaalde routine ontstaat en je wegzakt in de sleur van het leven. Ik heb heel bewust gekozen voor die opstapeling van hele herkenbare dingen. Ik wilde dat Johan nog wel dingen voor Laura deed, maar dat Laura dat niet meer van hem zag of wilde zien. Omdat er in die jaren iets was gegroeid waardoor zij uiteindelijk openstond voor een ander. En dat ligt bij beiden. Dat was mijn insteek.

“Jij kunt het zijn. Jouw gezinnetje waarin je misschien al lekker 12,5 jaar samen bent. Waar het prima is en de kinderen leuk zijn, maar waar het niet meer zo spannend is.”

Waar gaat Laura een stap te ver?

Op het moment dat ze in de agenda alleen maar schrijft ‘theedrinken bij Okke’ en niet de naam van Jean-Paul (haar minnaar, red.) erbij. Dat is een bewuste keuze. Maar ook op het moment dat ze haar telefoon snel wegstopt als Johan thuiskomt. Dat zijn allemaal momenten dat ze bewust dingen in het geheimzinnige houdt. Een ander voorbeeld uit de research is dat mensen hun wachtwoord van hun telefoon gaan wijzigen. Daarmee kies je voor de geheimzinnigheid.

“Er is op dat moment iets wat sterker is dan je wilskracht, waardoor je weer naar die kerel gaat.”

Een vriendin van Laura laat zien dat overspel eigenlijk een verslaving is. Denk je dat dat altijd het geval is?

Dat is wel wat ik gehoord heb van meerdere mensen. En wat ook uit de research naar boven komt. Door verliefdheid maakt je lichaam hormonen aan en dan voel je je helemaal happy. Dat wil je steeds opnieuw ervaren. Dat ligt ten grondslag aan de verslaving. Een van de vrouwen die ik sprak zei: “Ik wist dat ik het niet moest doen, en toch..” Er is op dat moment iets wat sterker is dan je wilskracht, waardoor je weer naar die kerel gaat.

Denk je dat het normaal is dat je verliefd kan worden op een ander in je huwelijk?

Ja, dat is wat er elke keer uit gesprekken komt met zowel therapeuten als mensen die zelf overspel gepleegd hebben. Dat kun je wel concluderen. Het kan gebeuren. Het beste wat je kunt doen als het je overkomt is het tegen je partner zeggen. ‘Dat haalt de angel er uit’, zegt iedereen. En natuurlijk is het geen gemakkelijk gesprek wat je dan gaat voeren met je partner. Maar als je het meteen uitspreekt als je te veel aan een ander denkt, verdwijnt de roze wolk. Dan is de geheimzinnigheid – die een deel van de kick is – eraf.

Uiteindelijk komt Johan er achter. Hij reageert heftig, maar hij is ook bereid om naar zijn aandeel te kijken. Ben je zo’n reactie veel tegengekomen?

Tot mijn verbazing meer dan ik dacht. Niet iedereen redt het. Op het moment dat je bijvoorbeeld mentaal al helemaal afscheid hebt genomen van je partner of als degene die bedrogen is alleen maar zijn gelijk blijft halen en argwanend blijft, dan wordt het lastig. Je moet allebei een stukje van het verhaal op je willen nemen. Er is echt heel veel voor nodig. Maar ik verwonder me er over hoe mensen knokken voor hun relatie. En als ik dan toch stellen samen verder zie gaan – samen sterker in veel gevallen – dan vind ik dat mooi.

“Je moet allebei een stukje van het verhaal op je willen nemen”

De website flirtromance.nl is ontstaan tijdens het schrijfproces. Wat wil je met de site bereiken?

Tijdens mijn research voor het boek was er een campagne van SecondLove (website die overspel faciliteert en propageert, red.). Daar heb ik zo’n schurfthekel aan! Mensen die moedwillig huwelijken kapotmaken omdat er geld mee te verdienen valt. Ik vond dat er een tegenhanger moest komen. Internet is de plek waar mensen als eerste hulp zoeken als ze worstelen met overspel. Het is belangrijk dat je dan ook verhalen tegenkomt van stellen die het redden. Dat je verder kunt na overspel. En ook hoe je hulp kunt vinden.

Waarom moeten stellen het boek lezen?

Ik denk dat overspel iets is wat iedereen kan overkomen en dat de beste bescherming daartegen is dat je er bewust van bent dát het je kan overkomen. Als je daar nog aan twijfelt is het goed om het boek te lezen, want eigenlijk is een relatie gewoon heel kwetsbaar. Zodra je dát beseft is je relatie meteen minder kwetsbaar.

Over de schrijfster:

Naam: Lisette van de Heg
Woonplaats: Barneveld (geboren en getogen)
Leeftijd: (bijna) 38
Getrouwd, twee kinderen
Werk: tekstschrijven (in opdracht) en fictie schrijven
Website: www.lisettevandeheg.nl

Wil je het boek lezen? Klik hier om het boek aan te schaffen.

Bekijk ook de website Flirtromance.nl voor bonusmateriaal bij het boek Flirt en andere informatie over overspel.

Eerdere artikelen die verschenen over het thema overspel en ontrouw:

Ontrouw voorkomen?

Boekrecensie On(wijs) trouw