Lentekriebels? – column

De dagen worden weer merkbaar langer. De eerste bloemetjes bloeien volop en sommige bomen beginnen ook alweer uit te lopen. En als na al die dagen met veel wind er weer een hele mooie zonnige dag aanbreekt, kan ik er niet meer om heen: de lente is in aantocht! Voor veel dieren instinctief het moment dat de meeste jongen worden geboren.

En ik moet eerlijk zeggen: de lente is niet meteen mijn favoriete seizoen, maar toch blijft het ieder jaar toch weer bijzonder: al dat jonge en frisse nieuwe leven na de donkere maanden… En waar ik misschien nog wel het meeste van kan genieten zijn de fluitende vogeltjes!

Nadenkend over die wisseling van seizoenen vroeg ik me opeens af hoe het eigenlijk met onze lentekriebels zit. Ervaar ik dat zo? Mijn eerste gedachte was van niet. Maar toen ik het er met Mathijs ook over had, kwamen we tot de conclusie dat de seizoenen ons zeker wel wat doen. Als het buiten donkerder is heb ik onbedoeld toch een wat korter lontje en kan ik minder hebben. En als ik dan wakker mag worden met een heerlijk zonnetje en fluitende vogels, kan ik bijna niet anders dan vrolijk zijn. En dat heeft ongetwijfeld weer z’n effect op ons samenzijn, het van elkaar en van de wereld om ons heen genieten. Misschien zijn dat dan toch die lentekriebels?

Ik zal er de komende tijd in ieder geval eens wat beter op letten. Want als het ons dan blijkbaar toch dichter bij elkaar brengt, kan ik daar maar beter volop van genieten!