‘Alleen al de herkenning van dingen waar wij tegenaan liepen, was heel chill’

Joshua en Judith gingen in het voorjaar van 2021 mee op een PrePair-weekend. Nu, een jaar later, zijn ze getrouwd en blikken ze terug. “Ik dacht: als zij na zoveel jaar en zoveel gezeik nog zó enthousiast zijn over het huwelijk, is het huwelijk blijkbaar écht de moeite waard.”

Joshua en Judith (beiden 22) hadden ruim vijf jaar verkering voordat ze trouwden. Ze leerden Ruimte voor je Relatie kennen via een lezing van Hans en Jeanette over relaties, tijdens het Focusweekend van Navigators. Later kwamen de ouders van Joshua razend enthousiast thuis van een relatieweekend waar ook zij kennismaakten met Hans en Jeanette. Dus toen Joshua en Judith zich kort daarop verloofden, was het al gauw duidelijk: zij kregen een PrePair-weekend cadeau.

Kwetsbaar opstellen

In hun zonnige achtertuin blikt het stel terug op het PrePair-weekend. Waren ze bijvoorbeeld wel blij met zo’n weekendje als cadeau?

Judith: “Ja, het leek ons goed en leuk om te doen. Vóór ons trouwen zagen we elkaar vooral in de weekenden. Dan hadden we meestal geen tijd en zin om grote thema’s te bespreken. Het viel ons best zwaar dat onze levens anders waren omdat we in het begin zo close waren: we hebben verkering sinds de vierde klas van de middelbare school, we bespraken alles en waren een team.”

Joshua: “Eigenlijk leefden we best wel los van elkaar. Judith studeerde, ik werkte. We hoopten dat dit weekend ons een meer gemeenschappelijke basis zou geven om te gaan trouwen. Wat ik erg prettig vond, was dat het zo afgebakend was: één weekend, niet wekelijks een avond, of zo. Dat helpt ook om er alle aandacht aan te geven.”

In veel gevallen neemt de dame de man mee naar zo’n relatieweekend. Hoe ging dat bij jullie?
Joshua: “Ik nam het initiatief. Op mijn studentenvereniging, Navigators, praatten we al over grote onderwerpen, dus dat was ik alvast gewend. Het helpt ook dat er bij ons thuis open over relaties wordt gesproken. Kijk, je moet je tijdens zo’n weekend kwetsbaar opstellen, maar daar krijg je zo veel voor terug.”

Eerst tot rust komen

Wat is de belangrijkste les die jullie hebben geleerd?
Joshua: “Dat zachtmoedigheid belangrijk is. Niet je emotie in boosheid uiten, maar eerst tot rust komen voordat je iets zegt. Dat kwam in de studie over conflicten naar voren.”
Judith: “Toentertijd hadden we best veel conflictjes, over elkaar missen, onze agenda’s, de bruiloft… In diezelfde studie leerde ik dat een time-out nemen in ruzies belangrijk is, dat even afstand nemen verstandiger kan zijn dat in je boosheid kwetsende dingen zeggen. Dan ga ik even naar de slaapkamer, of de was doen.”
Tegen Joshua: “Doe jij dat ook, eigenlijk?”
Joshua: “Ik ga dan even de deur uit, sporten. Als jij even tot jezelf bent gekomen, is de ruzie klaar en ben je veel beter in staat om te luisteren. Sowieso hebben we veel minder ruzie sinds we getrouwd zijn.”

Tof om andere stellen te spreken

Hoe hebben jullie het relatieweekend verder ervaren?
Judith: “Ik vond het heel fijn dat je het meeste met z’n tweeën doet. Je bent wel in een groep, maar de meeste gesprekken voer je toch samen. Heel waardevol.”
Joshua: “Elke studie besprak je daarna weer met z’n tweeën. Heel gaaf om dat als nieuwe eenheid die je samen gaat vormen te beleven.”
Judith: “Het was ook tof om andere stellen te spreken, maar daar lag geen druk op.”
Joshua: “Verder hebben we een heel goed gesprek gehad met een stel dat een studie over seksualiteit gaf. Zij zijn ongeveer van onze leeftijd en net als wij jong getrouwd, dus we herkenden veel in elkaars verhalen.”
Judith: “Alleen al die herkenning van dingen waar wij tegenaan liepen, was al heel chill. Over sommige gevoelige onderwerpen kunnen we ook wel met vrienden of onze ouders praten, maar tijdens zo’n weekend is de sfeer ernaar en heb je alle rust om het erover te hebben.”

Na zoveel gezeik nog zo enthousiast

Stellen van de organisatie zijn best open over hun eigen struggles. Hoe was dat voor jullie?
Joshua: “Dat vond ik juist krachtig. Ik dacht: als zij na zoveel jaar en zoveel gezeik nog zó enthousiast zijn over het huwelijk, is het huwelijk blijkbaar écht de moeite waard. Daardoor had ik nog meer zin om te trouwen.”
Judith: “Sommige stellen hielpen vooral praktisch: koken, afwassen, opruimen – allemaal uit enthousiasme over het PrePair-weekend. Dat gaf een bijzonder gevoel.”

Hoe kennen jullie elkaar eigenlijk?
Judith: “In groep 5 zaten we op dezelfde theaterclub. Toen waren we al vrienden.”
Joshua: “Ik werd als eerste verliefd. Op de middelbare school bleek jij ook verliefd op mij te zijn, maar dat had ik niet door.”
Judith: “Joshua was zó knap, al mijn vriendinnen waren verliefd op hem en ik dus ook.”
Joshua: “Toen ik in de vierde hoorde dat Judith al de hele middelbare schooltijd verliefd op mij was, dacht ik: nu ga ik ervoor. Bij een kerstgala sprak ik haar aan. We kletsten, dansten en een maand later hadden we verkering.”

Haar eetgeluiden, heel irritant

Wat vinden jullie elkaars leukste en irritantste eigenschap?
Judith: “De leukste? Zijn enthousiasme en spontaniteit. Joshua kan opeens zeggen: ‘Kom, we gaan naar Zandvoort’. En dan gaan we. En irritant? Zijn rommeligheid.”
Joshua: “Wat ik irritant vind? Haar eetgeluiden, daar kan ik slecht tegen. Als zij thee drinkt terwijl ik me probeer te concentreren… Verder vind ik het heel lief als je koffie voor me zet. Je bent heel lief en zorgzaam, en een echte doorzetter.”

Het volgende PrePairweekend is van 3 – 5 februari 2023. Er zijn nog enkele plaatsen, meld je snel aan.