Hoe kinderen je relatie veranderen

Jeanette de Korte in gesprek met Frits Hazenberg.

Frits is 38 jaar oud, getrouwd met Nancy. Ze hebben samen vijf kinderen, Bente (9 jaar), Isa (7 jaar), Rafael (5 jaar), Eunice (3 jaar) en sinds een paar maanden kleine Damaris. Frits is boer op een akkerbouwbedrijf in Emmeloord. Op het moment dat ik Frits spreek, staat de oogsttijd voor de deur en is Frits druk met het nakijken van al zijn machines.

Hoe doen jullie dat samen, zo’n druk gezin?

Frits glimlacht breed: Ik plaag Nancy wel eens en zeg dan ‘Jij hebt vandaag weer eens niks gedaan’, maar zij doet onwijs veel. Zij is niet alleen moeder, echt een goede moeder, maar ze runt het huishouden, de financiën en zij kent de kinderen heel erg goed. Een voorbeeld van hoe Nancy is, was toen Eunice nog maar vier maanden oud was. Eunice werd geopereerd aan een schisis in haar gehemelte. Voor de operatie was het voeden van Eunice een grote klus, want ze kon niet gewoon drinken. Toen kwam de operatie. Vol spanning brachten we haar naar het ziekenhuis. Maar toen we haar na de operatie voor het eerst een flesje gaven die ze zelf vacuüm kon zuigen gaf dat zo’n kick. Dan denk je YES!! Hiervoor doen we het. Ze herstelde heel voorspoedig, dus ze mocht eerder naar huis. Thuis is Nancy alsnog borstvoeding gaan geven, hoewel de lactatiekundigen zeiden dat dat niet zou lukken. Maar dan ken je Nancy nog niet. Ze stuurde iedereen het huis uit, zelfs mij, om rustig te kunnen voeden. En het is haar gelukt! Ze heeft Eunice net zo lang borstvoeding kunnen geven als de andere kinderen. Het waren echt tropentijden, maar we zijn een goed team geworden.

Hoe ben je een goed team geworden?

Wij maken gewoon goede afspraken en daar houden we ons ook aan. Bijvoorbeeld ’s nachts gaat Nancy uit bed en naar  de kinderen toe. En ’s morgens sta ik op tijd met de kinderen op en zorg dat ze op tijd op school zijn. In het weekend kan Nancy op zaterdag- en zondagmorgen lekker blijven liggen, dan ga ik er op tijd uit. Op zaterdagmorgen doe ik vaak met de kinderen boodschappen. En na 20.00 uur is de tent ‘closed’. Dan liggen de kinderen op bed of ze vermaken zichzelf. En kunnen wij even rustig bijpraten. En dan niet alleen over de praktische dingen, maar ook over onszelf. Nancy wil dan even haar ei kwijt. Af en toe lopen we even door de wijk. En op vrijdagavond chips avond; eerst voor de kinderen en daarna voor onszelf. 

Vaak wordt gezegd dat het eerste kindje de grootste verandering teweeg brengt in je relatie. Was dat voor jullie ook zo?

Bij de eerste niet. Bij mij kwam die verandering pas echt toen Rafael werd geboren. Hij is de derde, dus dan moet er altijd eentje wachten. En in die tijd ging onze oudste inmiddels ook naar school waardoor we veel meer ritme nodig hadden, op tijd opstaan en zo. We moesten leren om prioriteiten te stellen. Ons gezin kwam op nummer één en we leerden veel beter ‘nee’ zeggen.

Jullie hebben geleerd om het gezin op nummer 1 te zetten. Wat is er in de afgelopen tien jaar van jullie huwelijk nog meer veranderd?

We hebben elkaar beter leren begrijpen. Daardoor gaan we anders met elkaar om. Nancy weet dat als ze iets wil ze dit het beste even bij mij in de week kan leggen. En dan kan het zomaar zijn dat ik het na een week ook een goed idee vind. Maar alles wat moet en alles wat nu moet … dat werkt voor mij niet. We weten ook steeds beter van elkaar wat we belangrijk vinden. En het lukt steeds beter om daar rekening mee te houden.

Welke dingen mis je doordat je kinderen hebt gekregen?

Zomaar even spontaan weg, uit eten, een nachtje weg … daar komt weinig van. Af en toe doen we het een keer.

Welke levenswijsheid wil jij aan andere echtparen meegeven?

Niet meer naar de pijpen van anderen dansen, maar je eigen weg zoeken. Dat geeft vrijheid om je eigen keuzes te maken.

En voor de mannen/vaders: Stel je gaat op zaterdag lekker alleen wielrennen, bedenk dan dat de volgende zaterdag voor je vrouw is. Zij is de zorg voor de kinderen ook wel eens zat!

En verder zijn wij na vijf kinderen veel relaxter geworden. Naar de kinderen toe en naar elkaar toe. Wij hebben onze verwachtingen bijgesteld. Dus je wordt naar elkaar ook milder. We geven elkaar meer de ruimte.

Dat past dan weer mooi bij Ruimte voor je Relatie! Dank je wel Frits en een warme groet voor Nancy!

Wil je verder aan de slag met het afstemmen van elkaars verwachtingen in je relatie. Lees dan ook:  In gesprek over onuitgesproken verwachtingen’ dit artikel bevat ook verwerkingsvragen zodat je samen aan de slag kan met dit onderwerp