Duurzame relaties in heel Nederland

“Het is ons verlangen dat we mensen inspireren om een levenslang verbond aan te gaan.”

Sinds 2010 organiseert Ruimte voor je Relatie relatieweekenden en trainingen voor echtparen. In 2013 zijn we gestart met de PrePair weekenden om stellen met trouwplannen goed voor te bereiden op hun huwelijk.

Waarschijnlijk heb jij deelgenomen aan één van onze relatieweekenden of trainingen of ken je ons op een andere manier.

Sinds vorig jaar is het verlangen ontstaan om veel meer stellen te bereiken in heel Nederland. Wat begon met dromen delen en ideeën uitwisselen is nu een concreet plan om ons verlangen handen en voeten te geven.

Dit plan heeft twee speerpunten:

 1. Kerken ondersteunen om in en rondom de gemeente te investeren in duurzame liefdesrelaties
 2. Een netwerk opbouwen en mensen inspireren om te investeren in duurzame relaties in hun eigen omgeving

Voordat we dieper ingaan op onze plannen, willen we graag de volgende anekdotes met je delen.

Structureel investeren in huwelijksrelaties

“De afgelopen jaren hebben we verschillende stellen ontmoet die elkaar hadden aangemoedigd om deel te nemen aan een relatieweekend. Mooi natuurlijk en daarmee groeide bij ons het volgende idee: Wat als je in die gemeente met de stellen die bij ons geweest zijn, een plan maakt om te investeren in huwelijken en stellen met trouwplannen. Niet alleen ‘even’ een huwelijksweekend of een huwelijkscursus, maar een ‘aanpak’ waar je aandacht voor het huwelijk in de gemeente inbedt. Dat kan een jaarlijkse training zijn, aandacht voor singles, huwelijkspastoraat, een huwelijksondersteuningspunt, een prekenserie over het huwelijk en verwerking in de kringen en het omgaan met huwelijksproblemen en echtscheidingssituaties.”

Meedoen is goed voor je eigen relatie

“Veel echtparen die wij op onze weekenden ontmoeten ervaren zo’n relatieweekend echt als een oase. Tot rust komen, volop aandacht voor elkaar en input krijgen om jezelf en de ander beter te leren kennen. Wanneer we stellen na een tijdje spreken, horen we regelmatig: Wat was het gaaf, we hebben veel geleerd, maar het zakt ook weer snel weg en je zit zo weer in een bestaand of nieuw patroon vast.
Als echtparen, betrokken bij Ruimte voor je Relatie, merken we dat het ‘opnieuw meedoen’ aan een relatie/prepairweekend je relatie scherp houdt en goeddoet. Telkens ‘verplicht’ je je om weer door een thema heen te gaan en patronen op het spoor te komen in je eigen relatie. Tevens zijn de ontmoetingen en gesprekken met deelnemende stellen erg bijzonder. Wij leren ook heel veel van jullie.”

We gunnen het anderen ook!

“Aan het einde van relatieweekend zijn er altijd stellen die naar ons toekomen en zeggen: Dit heeft ons echt heel goed gedaan en dit gunnen we anderen ook. Kunnen we jullie helpen? De afgelopen jaren vroegen we dan vooral om andere stellen te enthousiasmeren om aan een weekend mee te doen. Wij zijn blij met jullie hulp en ongeveer een derde van deelnemers komt via een bevriend echtpaar. Toen we ons ‘verlangen’ deelden bij bij het PrePair weekend en het relatieweekend het afgelopen voorjaar en vroegen wie een rol wilde spelen bij het realiseren van onze plannen kregen we veel positieve response en hulp aangeboden!

De eerstvolgende stappen om onze plannen te realiseren zijn:

 1. Onderzoeken welke behoeften kerken hebben t.a.v. investeren in huwelijken.
  (leren van gemeenten met ervaring op dit gebied, in gesprek met kerken in ons netwerk en onderzoek bij andere kerken)
 2. Hoe zetten we effectief een netwerk op in Nederland en hoe onderhoud je dat (online, video’s, inspiratie en verdiepingsbijeenkomsten, enz.) en welke lokale initiatieven zijn er al?

Jij kunt ons helpen?

Hierbij kunnen wij jouw hulp goed gebruiken. Een greep uit de mogelijkheden:

 1. Wil je meedenken, helpen bij dat onderzoek naar de behoefte van kerken? Reageer, en samen met jou en anderen gaan we aan de slag.
 2. Is het je verlangen om in jouw kerk structureel iets op te zetten voor  gezonde huwelijksrelaties, maar weet je niet hoe je aan moet pakken.
 3. Heb je ervaring met de opbouwen en onderhouden van netwerken of heb je goede ideeën om dat te doen, laat het ons weten.
 4. Hoe informeren en betrekken wij ons netwerk t.a.v. deze plannen. Kunnen we samenwerken met partners? Heb je hiermee ervaring of ideeën? Laat het ons weten.
 5. Bij het verder ontwikkelen van onze plannen vinden wij het belangrijk om ons te laten leiden door God. Wil je bidden dat de juiste mensen vinden en elkaar inspireren om de kerken te dienen en zo ons steentje bijdragen aan de bouw van Gods koninkrijk.
 6. Wil je ons financieel steunen? Net als de huidige activiteiten werken we met vrijwilligers, maar maken we toch kosten voor het reizen, accommodaties (bijeenkomsten), toerusting team, enz.

Heb je nog andere ideeën of opmerkingen die ons kunnen helpen, reageer dan ook gerust!

Wij zijn benieuwd naar jouw reactie en mogelijkheden.

PS. Intussen gaan we natuurlijk gewoon verder met onze relatieweekenden, PrePair weekenden en trainingen.