
De liefde van je leven
Tekst: Jeanette de Korte
Wanneer de liefde je leven binnenkomt, is er vaak iets in de ander dat je enorm aantrekt. Zowel uiterlijke als innerlijke schoonheid spelen hierin mee. Wat je in de ander bewondert, is vaak het tegenovergestelde van wat jijzelf hebt. Dat maakt de ander mysterieus en onweerstaanbaar, wat het verlangen om elkaar beter te leren kennen vergroot. Wat we in anderen waarderen, zijn vaak kwaliteiten die we zelf missen. Waarom is dat? We onderzoeken het met behulp van het kernkwadrant van Offman.

Maak elkaar mooi(er) – kwaliteiten
Iedere persoon heeft een aantal kernkwaliteiten die je persoonlijkheid kleuren. Dit zijn de positieve eigenschappen die je eigen maken, zoals “ik ben spontaan” of “ik ben geduldig”.
Kernkwaliteiten komen van binnenuit en kunnen niet zomaar aangezet of uitgezet worden. In tegenstelling tot vaardigheden, die je kunt aanleren, kun je kernkwaliteiten ontwikkelen. Vaak bewonderen we in de ander die kwaliteiten die wij zelf niet bezitten.
Onze kwaliteiten
Hans is vasthoudend. Door zijn doorzettingsvermogen heeft hij al veel moeilijkheden overwonnen en kan hij langdurige taken volhouden. Hij is ook geduldig, opgewekt, zorgzaam en bedachtzaam. Ik (Jeanette) ben flexibel. Als iets linksom niet lukt, dan vast wel rechtsom.. Daarnaast ben ik spontaan, enthousiast en gedreven. Wij vullen elkaar mooi aan… zou je denken.
Te mooi om waar te zijn – valkuilen
Wat eerst zo aantrekkelijk was, kan na verloop van tijd minder aantrekkelijk worden. Hans’ vasthoudendheid kan soms omslaan in inflexibiliteit, en daar kan ik me aan irriteren. Mijn flexibiliteit is soms een zegen, maar maakt me ook chaotisch. Hierdoor vergeet ik wel eens afspraken, wat ook frustrerend is voor Hans.
Te veel van een goede eigenschap kan een valkuil worden. Als er stress is, weinig tijd of andere druk, kan het positieve aspect van een kwaliteit verdwijnen en omslaan in iets wat ons, in onze relatie niet meer helpt.
Onze valkuilen
Hans wil zich goed voorbereiden voor een lezing over relaties. Hij is zorgzaam en wil alles goed doornemen. Maar ik heb te veel andere dingen te doen, ben flexibel en stel de voorbereiding uit. Hans voelt zich dan niet gewaardeerd en ik verlies mijn spontaniteit. We besluiten elk ons eigen deel voor te bereiden, maar dat resulteert in teleurstelling en minder verbinding.
Wat is onze dynamiek?
Hans en ik waren niet tevreden over de lezing. Hans was van tevoren al teleurgesteld, en ik merkte minder verbinding tijdens de presentatie. Het helpt ons om samen te onderzoeken hoe we dit de volgende keer anders kunnen doen. Het is niet handig om elkaar verwijten te maken en dat proberen we dus ook niet (meer) te doen. We hebben allebei iets nodig om uit onze valkuil te komen. Voordat we dat kunnen aanpakken, moeten we eerst onthullen waar we bang voor zijn. Hans is bang dat hij te weinig tijd heeft voor de voorbereiding. Ik ben bang om mijn spontaniteit te verliezen als ik te veel structureer en voorbereid. Het helpt ons als we open zijn over deze angsten en deze eerlijk uitspreken.
Ontdek de uitdaging en de allergie
Onze uitdaging
De uitdaging voor Hans is om flexibeler te zijn. Niet in of we de lezing voorbereiden, maar wanneer. Hij wil het liever niet op de laatste avond doen. Voor mij is de uitdaging om meer tijd te nemen voor reflectie en na te denken over hoe we de lezing beter kunnen vormgeven, in plaats van alles spontaan te laten gebeuren. Deze aanpak zorgt ervoor dat Hans zich gerustgesteld voelt, en ik ben me meer bewust van mijn rol tijdens de studie. We zorgen ervoor dat de kwaliteit van de lezing verbetert, wat ons dichter bij elkaar brengt.
Onze allergieën
Hans wil flexibeler zijn, maar raakt geïrriteerd als we te veel ‘laat maar waaien’ doen. Hij kan leren om meer vertrouwen te hebben in ons vermogen om het goed te doen zonder alles vast te leggen. Ik wil bedachtzamer zijn, maar raak geïrriteerd als de structuur te rigide wordt, waardoor ik niet meer kan improviseren.
Verder lezen over dit onderwerp?
Artikelen
“The Psychology of Attraction” – Een artikel over waarom we ons aangetrokken voelen tot bepaalde mensen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
“How Opposites Attract in Relationships” – Onderzoek naar hoe verschillen binnen een relatie kunnen zorgen voor zowel aantrekkingskracht als conflict.
Podcasts
“Where Should We Begin?” – Esther Perel
Een serie waarin de bekende relatietherapeut Esther Perel gesprekken voert met koppels over hun uitdagingen en hoe ze elkaar beter kunnen begrijpen.
“The Love, Happiness and Success Podcast” – Dr. Lisa Marie Bobby
Over de dynamiek van relaties en hoe je elkaars sterke en zwakke punten kunt benutten.
“Houd me vast Podcast” – Sue Johnson
Geïnspireerd op haar boek over hechting en emotionele verbondenheid in relaties.
Column: Dekbed
Column: Dekbed Tekst - Wilfred Hermans Recent was het weer Blue Monday. De timing was perfect, zo halverwege een reeks aan kille, donkere, mistige dagen waarbij de zon zelf zoiets had van: weet je wat, mij niet bellen, ik ga effe een paar weken naar een warm en zonnig...
Column: Nachtkastje
Column: Nachtkastje Tekst - Wilfred Hermans Na de aanschaf van een nieuw bed heeft mijn nachtkastje vooralsnog het veld moeten ruimen. Mijn vrouw vond dat ik er niet mee om kon gaan. Ik zette er dingen op en in, en laten we wel wezen, dat ís ook een grove schande. Er...
Column: Vouwwagen
Column: Vouwwagen Tekst - Wilfred Hermans Recent hebben we een vouwwagen gekocht. Eentje van ruim twintig jaar oud, maar wel een Holtkamper, en dat is de Toyota onder de vouwwagens, qua degelijkheid. Nou weet ik niet precies wat er zoal kapot kan aan een vouwwagen....