Column: Vlinders, kriebels, verliefd! … op een ander

Tekst: Sanne Post  

O, verliefd zijn! Dat kriebelende gevoel in je buik, niet op kunnen houden met glimlachen als je diegene ziet of aan diegene denkt… Zalig toch?

Of toch niet? Of niet altijd? Waar ik in ieder geval achter kwam, is dat verliefd zijn niet voor iedereen en niet altijd hetzelfde is. Toen ik mijn man leerde kennen, voelde ik niet de spreekwoordelijke vlinders zoals ik die eerder wel eens had gehad. Maar ik kon maar aan weinig anders denken dan aan hem. Was dat dan ook verliefdheid? Het heeft me heel erg laten twijfelen, want klopte het dan wel? Wilde ik het eigenlijk niet te graag?

Het heeft tijd gekost om mij er bij neer te leggen en maar te zien hoe het verder zou gaan. En inmiddels hoef ik het gelukkig ook niet van ‘verliefdheid’ te hebben om te weten dat het goed zit. Ik weet nu dat we voor elkaar hebben gekozen. Wat kan er dan nog mis gaan?

Maar ik leerde nog iets over verliefdheid. Soms komt zo’n verliefd gevoel nog wel eens terug, maar wat… wat als dat niet voor je partner is, maar voor een ander?! Ik moet zeggen dat ik behoorlijk overdonderd was toen het mij overkwam. Zat het dan niet meer goed tussen ons? En wat moest ik er mee?

Als je om je heen kijkt, lijkt het soms de normaalste zaak om met zo’n gevoel aan de slag te gaan. Je wordt in advertenties zelfs actief opgeroepen om je partner eens in te ruilen voor een ander. Tja, iets nieuws brengt natuurlijk spanning met zich mee en dat kan leuk lijken. Zeker als het even niet zo lekker gaat samen. Het klinkt misschien zelfs wel als de makkelijke weg.

En toch geloof ik in een hele andere aanpak. Ik heb de keuze immers eerder al gemaakt om niets met zo’n gevoel te doen, toen ik heel bewust voor mijn man koos. En dat betekent dat ik aan mijn huwelijk wil blijven werken en dus dat ik over mijn gevoelens moest vertellen. Maar hoe vertel je aan degene van wie je houdt dat je iets voor iemand anders voelt? Tja, daar had ik zelf ook geen antwoord op, het was gewoon doen, met een brok in mijn keel. En mijn man? Die reageerde er heel koeltjes op, misschien wel omdat hij wist dat ik er niets mee zou doen…