Column: Slechter in de liefde

Tekst – Wilfred Hermans

Zijn mannen slechter in de liefde dan vrouwen? Ik vraag het omdat ik met enige regelmaat mannen iets hoor zeggen in de trant van: ‘Het is een wonder dat ze het met mij uithoudt’. Of: ‘Dat wij nog bij elkaar zijn, is volledig aan haar te danken’.

Andersom hoor ik dit nooit. Dat een vrouw het welslagen van haar liefdesrelatie op conto van haar man schrijft. Dit kan drie dingen betekenen.

1. Mannen zijn horken en het mag inderdaad een wonder heten dat onze vrouwen het met ons uithouden.
2. Mannen stellen zich in het openbaar schuldbewust en ondergeschikt aan hun vrouw op omdat ze bang zijn die nacht op de bank te moeten slapen – of erger.
3. Vrouwen hebben geen zelfinzicht.

Dat laatste kan nooit helemaal waar zijn, al zeg ik dat nu enkel in het verlengde van punt 2.

Het eerste is ook niet waar. De meeste mannen die ik ken, zijn geen hork. Ikzelf bijvoorbeeld ben geen hork. Ik ben eerder iemand die zijn vrouw te allen tijde hoger acht dan zichzelf en haar zéker nooit publiekelijk zal afvallen, zeker niet in columns die door duizenden vrouwen worden gelezen waardoor ze zouden kunnen denken: dat zij nog bij elkaar zijn, is ongetwijfeld vol-le-dig aan haar te danken. Of: het is een wonder dat zij het met hem uithoudt. Als mannelijke columnist moet je vrouwelijke lezers niet de minste munitie geven om zulks te denken.

“Zou dat het zijn? Dat mannen zichzelf in overdrachtelijke zin maar alvast in het gezicht slaan zodat hun vrouw dat niet meer hoeft te doen?”

Blijft over: punt 2. Mannen stellen zich ondergeschikt aan hun vrouw op, uit angst voor de bank – of erger. Zou dat het zijn? Dat mannen zichzelf in overdrachtelijke zin maar alvast in het gezicht slaan zodat hun vrouw dat niet meer hoeft te doen? Dat zou betekenen dat mannen toneelspelen, dat ze de waarheid geweld aandoen – ‘Het is een wonder dat ze het met mij uithoudt’ – om de lieve vrede wil! Om hun vrouw te behagen! Wow… Dan zijn mannen dus helemáál geen horken, maar lieve schatten! En dan zou het dus veel gerechtvaardigder zijn als vrouwen publiekelijk vaker zouden zeggen: ‘Dat wij nog bij elkaar zijn, is volledig aan hem te danken’.

Ik ga ervan uit dat dit vanaf het verschijnen van deze column vaker het geval zal zijn.

Boekentip: Breekbaar verbonden

Boekentip: Breekbaar verbonden

Boekentip: Breekbaar verbonden Tekst: Wilfred en Rebecca Hermans ‘Breekbaar Verbonden’ is een boeiend, leesbaar, concreet boekje over hechting (wat het is en hoe het werkt), geloofsvertrouwen en wat die twee met elkaar te maken hebben. Disclaimer: véél! Want ga maar...

Column: Het geheim van ons huwelijk

Column: Het geheim van ons huwelijk

Column: Het geheim van ons huwelijk Tekst - Wilfred Hermans Ik schrijf deze column vanuit de slaapkamer van ons strandhuisje dat zich – zoals de naam al doet vermoeden – op het strand bevindt. Mag het een keer? Jazeker wel, want deze week vieren mijn vrouw en ik ons...

Boekentip: Liefdeologie

Boekentip: Liefdeologie

Boekentip: Liefdeologie Tekst: Wilmer Blijdorp   Is er meer dan 'Geen seks voor het huwelijk!' Ik spreek geregeld christelijke jongeren. En soms gaat het dan ook over relaties, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt.Wat mij vaak opvalt is dat voor hen relaties...