Boekentip: Rozengeur en Zweetsokken

Tekst: Matthijs en Dionne Holwerda

Waar gaat het over?

Het boek Rozengeur en Zweetsokken is een veelzijdige handleiding voor verloofde stellen ter voorbereiding op hun huwelijk.

Het boek bevat grotendeels het verhaal van schrijfster Erica Smallenbroek. Zij begon het huwelijk met de verwachting van veel ‘Rozengeur en Maneschijn’. Al snel bleek echter dat ze samen tegen verschillende moeilijkheden aanliepen. Aan de hand van 10 gesprekken wordt elk facet van het huwelijk behandeld. Onderweg barst het van de citaten van bekende dichters, journalisten en muzikanten.

Aangezien elk huwelijk uniek is, heeft dit boekje de mogelijkheid om er je eigen draai aan te geven. De vele plakruimtes, de verschillende soorten opdrachten en zelfs afkortroutes zorgen ervoor dat je deze 10 gesprekken geheel in eigen stijl kan doorlopen.

Wat vonden wij er van?

Het verhaal leest eenvoudig en het voelt alsof Erica zelf voor je zit en vertelt over haar huwelijk(sproblemen).

De gesprekken bevatten een goede opbouw qua intensiteit. Hoe verder je komt en hoe dichter je bij je bruiloft komt, hoe meer je wordt geconfronteerd met de ‘Zweetsokken’ van het huwelijk. Mogelijke valkuilen rondom bijvoorbeeld ruzies, seks en financiën komen allemaal aan bod. Het boek biedt gelukkig heuse stappenplannen voor koppels om je door deze valkuilen heen te loodsen.

Het boek bevat verschillende opdrachten. De opdrachten zijn soms wel wat geforceerd: “begin (deze week) met te bedanken voor alles wat je partner voor je doet”.

Verder mist aandacht voor het ouderlijk gezin van beide kanten. Terwijl het samenbrengen van de verschillen en tradities van 2 gezinnen ook tot onbegrip kan leiden.

Over de auteur:

Nadat ze 18 jaar geleden getrouwd was, ontdekte Erica al snel dat het perfecte huwelijk niet bestaat en ook dat ze zelf geen perfecte echtgenote was. Ze liep tegen taboes aan rondom het praten over de rauwe randjes van relaties en vroeg zich af waarom ze niet beter voorbereid was toen ze in het huwelijksbootje stapte.

Om dit tij te keren startte ze samen met Marit Smit de trouwblog Girls of honour, waar Erica tot 2017 de relatieblogs voor schreef. Haar missie is om stellen met elkaar in gesprek te brengen over hun relatie en verwachtingen van een gezamenlijke toekomst. Zij geeft tips voor ijzersterke huwelijken en hangt de vuile was buiten over haar eigen tekortkomingen in het huwelijk en hoe ze daar samen met haar partner mee omgaat.

Meer info: Rozengeur en zweetsokken, hét boek voor huwelijksvoorbereiding

Redactioneel:

Is een boek lezen nou niet je manier om bezig te zijn met relatie? Kom dan naar een van onze activiteiten:

– Vier je relatie tijdens onze jaarlijkse Inspiratiedag en doe nieuwe inzichten op! Er is altijd ruime keuze uit inspirerende workshops; actief, creatief en verdiepend. Gun elkaar deze leuke dag uit!

– Wees welkom op een Relatieweekend. Samen twee nachten er even heerlijk tussenuit, verwend worden en met elkaar in gesprek over de belangrijkste thema’s in je relatie. Stellen geven achteraf aan dat het helpt om je relatie te verdiepen. Zo ook Jordy en Natasja: ‘Het blijft dus niet bij een weekend, maar je neemt het mee naar je dagelijkse werkelijkheid. We waren al intens gelukkig met elkaar, maar we hebben elkaar nog meer gevonden’

– Tijdens een Prepairweekend krijg je een ‘spoedcursus liefhebben door dik en dun’. Dat laatste vinden we belangrijk. Die eerste marathonkilometers gaan wel, het komt aan op volhouden.

 

Gerelateerde berichten

Boekentip: Liefdeologie

Boekentip: Liefdeologie

Boekentip: Liefdeologie Tekst: Wilmer Blijdorp   Is er meer dan 'Geen seks voor het huwelijk!' Ik spreek geregeld christelijke jongeren. En soms gaat het dan ook over relaties, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt.Wat mij vaak opvalt is dat voor hen relaties...

Nico en Nienke: ‘We werden gelijk in het diepe gegooid’

Nico en Nienke: ‘We werden gelijk in het diepe gegooid’

‘We werden gelijk in het diepe gegooid’ Tekst: Wilfred Hermans Omdat Nienke onverwacht zwanger raakte, waren zij en haar man Nico nog tieners toen ze trouwden. Nu zeggen ze: het was te vroeg. Dankzij het Relatieweekend en therapie voeden ze nu als een hecht paar hun...

Wat zit er onder de motorkap?

Wat zit er onder de motorkap?

Wat zit er onder de motorkap? Juli 2022 Jeanette de Korte  Gedrag We zitten in aan tafel en Hans vraagt mij: ‘Hoe was je dag?’ Ik puzzel deze dag op een lastig vraagstuk op mijn werk en neem hem mee in mijn gedachtespoor. Dat doe ik door gewoon te gaan praten vanuit...