Boekentip: Liefdeologie

Tekst: Wilmer Blijdorp  

Is er meer dan ‘Geen seks voor het huwelijk!’

Ik spreek geregeld christelijke jongeren. En soms gaat het dan ook over relaties, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt.
Wat mij vaak opvalt is dat voor hen relaties en hun seksualiteit niets meer met God te maken hebben.
Soms is het enige wat tevoorschijn komt bepaalde normen of regels. En tot overmaat van ramp zijn dat regels die hen volstrekt onaantrekkelijk lijken. Hoewel – soms diepen ze ook nog wel wat onderbouwingen van dergelijke regels op die ze ergens in hun christelijke opvoeding hebben opgepikt. Denk aan gedachten als ‘seks met meerdere partners in de loop van je (jonge) leven is geen goed idee, want je wilt dat toch graag bewaren voor die ene persoon met wie je oud gaat worden.’ Of zoiets als: ‘porno kijken is niet goed voor je, want het verstoort je beeld van seks’.

Op zich geen gekke gedachten, maar dit helpt ze niet om deze normen te koppelen aan het grote verhaal van de bijbel. Dat is wat mij betreft dan ook een stevige vraag voor de kerk vandaag: dragen we met elkaar nog een werkelijk theologische en christelijke visie op huwelijk, relaties en seksualiteit? Of hebben we met elkaar alleen nog wat normen die ons christelijk lijken en proberen we die te handhaven door vanuit alle mogelijke hoeken en gaten argumenten te vinden voor het nut en belang van die normen?

Onze menselijke verlangens onderdeel van Gods grote verhaal

Rondom die belangrijke vraag tilt dit boek van John Mark Comer het gesprek naar een hoger level. Want dit is precies wat hij wil doen: een theologie geven van liefde, huwelijk, seksualiteit en relaties. En dat lukt hem. Hij verbindt onze menselijke verlangens, gewoontes en driften aan dat grotere verhaal van Gods liefde voor de wereld.
En vanuit dat grote verhaal probeert hij jou en mij als lezers aan het denken te zetten over onszelf en onze relaties – of we nu single, datend, homoseksueel of getrouwd zijn. Al schrijvend biedt hij daarbij belangrijke inzichten over het aangaan en onderhouden van duurzame relaties, die voortkomen uit zijn lezen van de bijbel en denken over God.

Is dit dan hét christelijke verhaal over relaties en seksualiteit wat iedere christen zich eigen zou moeten maken? Nou, dat lijkt me een voetstuk waarop je geen enkel boek of mens zou moeten willen stellen. En op sommige punten kun je prima de discussie aangaan met Comer. Bijvoorbeeld als het weer over concrete normen gaat (ik meen sporen van de ongezonde Amerikaanse purity culture te herkennen). En ook over homoseksualiteit is al beduidend beter en diepgaander geschreven dan Comer doet.

Voer voor een goed gesprek

Maar midden in de tijd van nu geeft Comer wel veel aanzetten om echt christelijk en theologisch onze relaties te beleven, er over na te denken en dat ‘oneindige verhaal van man en vrouw’ door te geven en voor te leven aan nieuwe generaties. Het boek lijkt me dan ook bijzonder geschikt om samen te lezen als stel, in kerken, studentenverenigingen en andere groepen. Voer er dan vooral een goed gesprek over.

Het leest als een trein

Nu zou je kunnen denken na alle gewichtige taal in deze recensie (en zeker als je het aantal pagina’s hebt gezien): ‘dat zal wel zware en ingewikkelde theologische kost zijn – geef mijn portie maar aan fikkie’. Denk dat niet!

John Mark Comer verstaat de kunst om op bijzonder lichtvoetige en soms humoristische wijze je mee te nemen naar de diepten van de Bijbel en de theologie. Het boek leest dus erg gemakkelijk en is toegankelijk voor lezers van allerlei achtergronden en opleidingsniveaus.
Dat wordt nog versterkt doordat  hij ook geregeld inkijkjes geeft in zijn eigen hart en relatie en vertelt over de lessen die hij en zijn vrouw moesten leren. En ook de fijne en mooie opmaak van het boek helpt mee.

Met andere woorden: een waardevol boek om aandachtig, kritisch en glimlachend te lezen!

Verder informatie

Titel: Liefdeologie. God. Liefde. Huwelijk. Seks. En het oneindige verhaal van man en vrouw

Auteur: John Mark Comer (voorganger en theoloog uit de VS)

Pagina’s: 327