Boekbespreking “Hemels Huwelijk”

Titel: Hemels huwelijk – ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt
Schrijvers: Willem en Marian de Vink Aantal pagina’s : 187
Kern van het boek: christelijke visie op het huwelijk

Bijbels gefundeerd en aanstekelijk

Dit boek telt 19 korte hoofdstukken die allemaal een kant belichten van wat het huwelijk betekent. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting in 3 sleutelzinnen. Verder wordt het ondersteund met kaders, humoristische strips, illustraties en anekdotes uit het huwelijk van de auteurs. Het boek leest zo gemakkelijk als een tijdschrift, maar heeft toch de nodige diepgang. Dus ook mensen die eigenlijk niet zo van lezen houden, kunnen met dit boek goed uit de voeten.
Een bijbels gefundeerd boek met bijzonder veel afwisseling.
Het enthousiasme voor het huwelijk spat er in dit boek vanaf en werkt zeer aanstekelijk.  Af en toe lichten ze er een onderwerp uit, zoals ‘het huwelijkshuis’ of ‘de huwelijksdriehoek’ waarbij ze met een illustratie iets heel duidelijk uitleggen.

Een boek voor elk stel

‘Hemels huwelijk’  kan gelezen worden door stellen die trouwplannen hebben tot echtparen die al 50 jaar getrouwd zijn. Maar, zo stellen de schrijvers, dit boek is ook geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in relaties. Zelf heb ik al heel wat huwelijksboeken achter de kiezen maar toch steekt dit boek wat mij betreft met kop en schouders boven de meeste huwelijksboeken uit. Een echte ‘must-read’.  Waarom? Omdat het geen ‘water bij de wijn’ doet, maar duidelijk bij de bijbelse boodschap blijft zonder veroordelend te worden. En omdat het de juiste balans heeft tussen theorie en praktijk, basisonderwerpen en verdieping. Bovendien maakt het je heel enthousiast en gemotiveerd voor het huwelijk.

Huwelijk als verbond en leren van Joodse bruiloft

Direct aan het begin van het boek staat een soort geloofsbelijdenis voor wat betreft het huwelijk wat voor mij  als lezer heel motiverend werkte. Daarna wordt in het tweede hoofdstuk goed uitgelegd wat een verbond is, de kenmerken van een huwelijksverbond, en de verschillen met een huwelijkscontract. Vervolgens wordt duidelijk beschreven wat we kunnen leren van een joodse bruiloft. Een heel mooie start van dit boek, wat echt een fundament vormt.  In het hart van het boek gaat het over onderwerpen als respect en liefde,  een hartsrelatie en het spreken van genadetaal. Het boek eindigt met 5 hoofdstukken over intimiteit en sexualiteit.

Oordeelstaal en ganadetaal

Een van de dingen die ik zelf heel leerzaam en mooi vond beschreven was het verschil tussen oordeelstaal en genadetaal. De auteurs leggen het zo uit: ‘Oordeelstaal blokkeert de relatie. Je blijft hangen in je eigen pijn, angst, schuld, schaamte of boosheid. Er ontstaat verwijdering. Genadetaal houdt de relatie open. Je komt bij je behoeften die achter je gevoelens schuilgaan. Die vertel je, zodat de ander kan reageren. Je blijft verbonden.’

Nog een citaat: ‘Er is in Jezus geen veroordeling. Je mag er helemaal zijn, met alles wat je bent en ook met alles wat je niet bent. Die zekerheid heb je van Hem ontvangen. Je kunt daarom veilig kwetsbaar zijn, want ook al heb je je tekorten, er is altijd meer genade. Kwetsbaarheid roept kwetsbaarheid op. Het is een uitnodiging om je aan elkaar te geven, zonder elkaars hart te betwijfelen. Zo bouw je een hartsrelatie op.’ Prachtig beschreven toch?!

Lees het samen

Je kunt dit boek ieder afzonderlijk lezen, maar nog mooier is het om het samen te lezen als echtpaar. Mijn echtgenoot houdt helemaal niet van lezen maar ik heel erg. Dus wat doe ik vaak als ik iets lees wat mij aan spreekt? Ik lees mijn man voor en dan praten we er samen over na.  Daar is dit boek dus ook heel geschikt voor.

Trouwens, heb je ooit van de hemelse huwelijks hug gehoord? Nee, dan moet je dit boek lezen, en het daarna in praktijk brengen; dat is echt ‘huweleuk’!

Miriam Groot-Jong

Boek bestellen? Ga dan naar de webshop.