Blue Monday

Column – Hanneke Blijdorp

Afgelopen week moest een vriendin van mij opgehaald worden bij de huisarts. Ze was helemaal ingestort. Haar man belde mij. Liefdevol probeerde hij voor de komende dagen de kinderen overal en nergens onder te brengen. Zo kon z’n vrouw op adem komen. Heftig!

En dit staat niet ver van mijn bed. Vorige week zondag vloog mij de komende week aan. Weer de hele tijd aan staan. Gevangen in huis. Door al mijn ideeën om de kinderen te vermaken heen. En waar we met goede moed aan deze lockdown begonnen zijn merkte ik nu dat ik de moed aan het verliezen ben.

De vooruitzichten zijn onduidelijk, het weer is slecht, de mogelijkheden beperkt. Ik ben bang dat er veel meer mensen zijn zoals ik en de vrouw die instortte. Tegelijkertijd hebben we heel weinig keus. We moeten door. Hoe dan?!

Toen ik wat jaren terug om heel andere reden even niet meer wist hoe ik verder moest heb ik hulp gehad van een wijze vrouw. Een van de dingen die ze zei heeft mij erg geholpen. Ze zei: ‘Neem de verantwoordelijkheid voor de keuzes die al gemaakt zijn’ en ‘geniet van de dingen die goed gaan’.

Een van de belangrijkste keuzes die ik gemaakt heb is de keuze voor mijn partner. Daarbij volgt direct de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de kinderen die we gekregen hebben. De uitspraak van mijn therapeut destijds interpreteer ik nu zo dat ik dus allereerst zorg dat ik kan zorgen dat ik deze twee taken goed uit kan voeren.

Ik heb respect voor de manier waarop mijn vriendin hulp zocht bij de huisarts. En ik vind het mooi om te zien hoe haar man liefdevol prioriteiten durft te stellen en te kijken wat ze nodig heeft. Zij namen allebei hun verantwoordelijkheid.

En dan die andere goede tip van mijn therapeut. Het lijkt een open deur maar geniet van de dingen die goed gaan. Noteer ze. Handletter ze. Zing ze. Schilder ze. Hoe dan ook, zorg dat je die dingen niet over het hoofd ziet.