10 tips om de feestdagen door te komen – zonder ruzie…

Nog een paar dagen en het is weer kerst! Een ontzettend mooi en belangrijk feest. Vormen de bekende familiebezoekjes een hoogtepunt voor jullie? Je zou namelijk niet de enige zijn als juist die bezoekjes wat spanning met zich meebrengen. Want: wie bezoek je dit jaar, en waarom? Wie verwacht dat jullie komen, en hebben jullie daar zelf eigenlijk wel zin in…? Maar ook: willen je partner en jij hetzelfde?

Van ons krijg je alvast tien tips – omdat wij ons tienjarig jubileum vieren.

 

1. Kruip in elkaars huid

Kerst betekent dat God letterlijk in de huid kruipt van een ander: de mens. Probeer dat deze dagen eens in het klein bij je geliefde: wat vindt hij / zij mooi en belangrijk in deze periode, en wat juist moeilijk? Probeer de ander daarin tegemoet te komen, bijvoorbeeld door te vragen: wat heb je van mij nodig?

2. Lees een kerstverhaal voor

Zoek een mooi kerstverhaal uit en verras je partner door dat speciaal voor hem/haar voor te lezen. Uiteraard in een gezellige setting, met kaarsjes, een mooi achtergrondmuziekje, een kleedje op de bank, etc.

3. Prop niet te veel bezoeken op de feestdagen

Al die bezoekjes tijdens de feestdagen… Wat dat betreft is het net als met je echtgenoot: je moet er maar net van houden! Daarom een belangrijke check: willen jullie die bezoekjes ook echt, of doe je het omdat men het van je verwacht? Zou je een bezoek durven te schrappen? En als je al bezoekjes hebt gepland: evalueer nadien eens samen of jullie het volgend jaar weer  op deze manier willen doen.

4. Knijp er stiekem tussenuit

Ja ja, leuk en gezellig, die kerstvisites, maar knijp er op een afgesproken moment of na een geheim teken ook samen even tussenuit! Even tijd voor 2! Maak een wandelingetje van tien minuten, ga even zoenen op de gang of bedenk samen een grap die je met de rest van de familie uithaalt.

5. Zet je samen in voor iets goeds

Staan je plannen nog niet vast? Probeer iemand te vinden die jullie gezelschap goed kan gebruiken. Bezoek met elkaar een activiteit in de buurt of vraag mensen bij jullie thuis op de koffie of te eten. Misschien kun je aanhaken bij je kerk als die zoiets faciliteert, maar houd zelf je oren en ogen ook open. Aan wie kunnen jullie iets van je overvloed aan warmte kwijt? Je zult zien: je samen inzetten voor een ander (dat is: Gods koninkrijk gestalte geven!) bouwt niet alleen die ander, maar ook jullie zelf op!

6. Voer een goed gesprek

Als je dan toch met veel mensen bij elkaar bent, probeer dan met op z’n minst 1 iemand een gesprek van hart tot hart te voeren. Vraag eens door op iemands activiteiten, dromen en verlangens. Vind je dit lastig, gebruik dan bijvoorbeeld vragen van gespreks-spelletjes die in omloop zijn (zoals Kaarten op Tafel) of bespreek samen hoe je dit kunt aanpakken.

7. Stel je partner een vraag waarvan je weet dat hij / zij er een leuk antwoord op heeft – waar je familie bij is!

Zo geef je jouw geliefde even een ereplekje.

8. Bespreek uitgestelde feestjes

Welke leuke dingen hadden jullie afgelopen jaar eigenlijk samen willen doen? Een nachtje weg, een dagje wellness, een natuurgebied verkennen, een avondje theater? Is dat misschien deze vakantie alsnog te realiseren? Doen! En anders… Plan het in januari nog!

9. Spreek je partners liefdestaal

Natuurlijk doe je dat dagelijks, maar tijdens de feestdagen is het extra belangrijk: spreek elkaar liefdestaal! Leg een briefje onder haar bord, fluister een complimentje in zijn oor, hup, die hand op haar rug, ga er eventjes samen tussenuit, koop een klein cadeautje dat zij helemaal geweldig vindt… Kleine moeite, groot plezier! En weet je nog niet precies welke liefdestaal de ander het meest aanspreek? Dan heb je meteen een goed gespreksonderwerp te pakken! Mogelijk helpt deze test.

10. Stuur een kerst- of nieuwjaarskaart aan je geliefde.

Schrijf daarin wat je echt tegen de ander wilt zeggen.